De asperge teelt
 

De vermeerdering van asperges vindt plaats door zaad. Voor 1ha is ongeveer 750 gram zaad nodig. Het is een zeer kostbaar zaad. De prijs kan zelfs op lopen tot +/- 4000 euro per kg. De plantenkweek vindt plaats bij professionele kwekers. De zaden worden rond half maart met precisie d.m.v. zaaimachines uitgezaaid en het jaar daarop rond 1 april worden de planten gerooid. De 1-jarige planten worden dan geplant op hun definitieve standplaats in geulen van
+/- 25cm diep en op een rij-afstand van 160cm. Per ha zijn ongeveer 18.000 planten nodig.

De cyclus ziet er dan als volgt uit:

  • het 1ste jaar wordt niet geoogst. De jongen plant moet zich kunnen ontwikkelen.
  • het 2de jaar wordt er een paar weken geoogst.
  • het 3de jaar wordt er tot 1 juni geooogst.
  • het 4de tot en met het 10de jaar wordt er geoogst van eind april tot ongeveer 24 juni.

Daarna worden de planten vernietigd en eventueel gerooid. De levensduur van een productieveld is circa 8 jaar.
De bedden van de percelen waarvan witte asperges worden geoogst, worden medio april opgeploegd in de vorm van een soort afgeplatte piramide van ongeveer 50cm hoogte. De bedden zijn noodzakelijk wanneer men witte asperges wilt telen. De stengels mogen niet blootgesteld worden aan het zonlicht anders verkleuren ze van wit over paars naar groen.
De aspergestengels beginnen uit te lopen als de grondtemperatuur bij de wortelknoppen een hoogte heeft bereikt van rond de 10°C. Hoe hoger de temperatuur tijdens het groeiseizoen hoe sneller de asperge zal groeien. Bij een temperatuur van boven de 25°C kunnen de stengels wel 10cm per etmaal groeien.
Het normale oogstseizoen duurt van eind april tot 24 juni (St Jan) De tijd na 24 juni is nodig om de aspergeplant de mogelijkheid te bieden om zonne-energie op te slaan voor het volgend jaar. Na 24 juni groeien de plantenstengels wel tot 2m hoogte. Deze groene plantendelen kunnen het nodige zonlicht opvangen. Rond half november kleurt het gewas geel. Het bovengrondse plantendeel sterft dan af. Het loof wordt vervolgens in de bedden ingefreesd en in sommige gevallen afgemaaid en verwijderd. De ondergrondse wortelstok overwinterd en is bestand tegen alle winterse invloeden.
Vervroeging van het oogstseizoen is mogelijk door gebruik te maken van plastic folie eventueel in combinatie met grondverwarming