Aspergeroomsoep

 

Ingrediënten

  • 800 g witte asperges
  • 3 dl room
  • 2 eierdooiers
  • 2 el citroensap
  • 50 g wit brood, in blokjes gesneden
  • 40 g boter
  • 1 dikke plak rauwe boerenham, in reepjes
  • gehakte peterselie
  • vers gemalen witte peper, zout en nootmuskaat

Bereiding

- Schil de asperges. doe de schillen in een kom, giet er 1 liter water bij. Voeg een snuifje zout toe en laat dit ongeveer 15 minuten koken. Zeef deze bouillon en laat hierin de asperges beetgaar koken.
- Snijd de koppen van de asperges af op zo'n 3 tot 5 cm en hou opzij.
- Snijd de asperges in stukjes en pureer deze in de bouillon met een staafmixer. Wrijf deze door een zeef en doe weer in de pan.
- Neem 3 el van de room en voeg de rest toe aan de soep, kruid met peper, zout en nootmuskaat en laat tot eenderde zachtjes inkoken.
- Klop de rest van de room op met de eierdooiers en citroensap en meng vervolgens door de soep. Laat vanaf nu niet meer koken anders gaan de eieren stollen.
- Bak de broodblokjes goudbruin, voeg de ham toe en laat opwarmen.
- Vlak voor het opdienen de aspergepunten onder de soep mengen en goed warm laten worden, op voorverwarmde borden scheppen en de broodcroûtons en ham toevoegen. Afwerken met verse peterselie.