Gekookte asperges met beurre blanc

 

Ingrediënten

  • 3 eetlepels witte wijn
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 fijngesneden sjalotje
  • wat peper en zout
  • 2 eetlepels slagroom
  • 175 gram koude boter
  • wat citroensap
  • 4 eieren
  • 1½ kilo geschilde witte asperges
  • wat takjes verse kervel

Bereiding

Laat voor de beurre blanc de wijn, de azijn, het sjalotje en wat peper in een pan met dikke bodem op een zacht vuur inkoken tot er een halve eetlepel over is. Voeg de slagroom toe en roer een en ander goed. Voeg vervolgens de boter in gedeelten toe. Zet dit alles op een heel zacht vuurtje of in een kom boven een pan met heet water. Roer dan onafgebroken tot er een fluwelige saus ontstaat. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout en citroensap. Kook hierna de eieren in ongeveer 8 minuten hard. Spoel ze koud, pel ze en verkruimel ze met een vork. Kook dan de asperges en laat ze uitlekken. Serveer de asperges met de beurre blanc en de (verkruimelde) eieren. Strooi tot slot wat zwarte peper over de asperges en garneer een en ander met takjes kervel.