Wat is een asperge?
 
De wetenschappelijke naam van de asperge is: Asparagus officinalis L. De asperge behoort tot de familie van de lelie-achtigen, zoals lelie en prei. Het is een meerjarig gewas, dat doorgaans tien jaar op hetzelfde perceel blijft staan. Een bijzondere plant vanwege haar groei wijze, vorm, kleur, voedingswaarde, smaak en geneeskracht.
 
De historie van de asperge
 
De asperge vind zijn oorsprong in Azië. In de piramide van Sakkara in Egypte zijn afbeeldingen van asperge gevonden van vijfduizend jaar voor Christus. De Grieken noemden de asperge: asparagos, de 'niet gezaaide'. In die tijd groeide de asperge in het wild en werd ook gebruikt voor medicinale doeleinde en het tooien van belangrijke dames.
Via Italie en Frankrijk, waar de asperge vooral in kloostertuinen werd geteeld, vond de verspreiding naar Noordwest-Europa plaats. Steeds meer kreeg de asperge betekenis als culinaire groente. In België wordt de asperge vooral in de Kempen geteeld. Dit omwille van zijn zandgrond.